Doel spel:
– spelers: die proberen te doelen, maar moeten uitkijken dat ze niet worden afgegooid door de beukers.
– beukers: lopen in een strook langs het veld en mogen kinderen afgooien. Zij mogen niet in het veld komen, behalve als hun beukerbal in het veld ligt, dan mogen ze die even pakken en weer terug naar de zijkant gaan. Per team dus 2 beukers, en 1 beukerbal.

Speluitleg:
Rechthoekig speelveld.
Aan beide kanten een strook (afzetten met pylonen) waar de beukers mogen lopen. Aan iedere kant lopen 2 beukers, een van elke partij. Zij mogen over deze hele strook lopen en kinderen van de tegenpartij afgooien. Team A heeft bijvoorbeeld de rode bal, en de kinderen van team B mogen alleen maar afgegooid worden door de rode bal. Team B heeft de gele bal. Kinderen van team A mogen zijn alleen af als ze geraakt worden door de gele bal.
Er zijn dus 2 verschillende kleuren beukerballen in het spel.
Als doel heb je aan beide kanten een korfbalpaal met daaraan vast getapet een hoepel (maak deze goed vast met stevige tape, want als daar harde ballen tegen worden gegooid laat het snel los).
Dus de zijkant van de hoepel aan de bovenkant van de paal vastmaken, zodat door de hele hoepel gegooid kan worden.
Om de doelen heen is een cirkel waar de veldspelers niet in mogen komen.
In de cirkel zelf staat wel de keeper om natuurlijk het doel te bewaken.

Het spel: twee teams, d.m.v. samenspel proberen te scoren door de hoepel (doel) van de tegenpartij. Zij gebruiken hiervoor een handbal (of een andere bal). je moet dus proberen te scoren, maar tegelijkertijd opletten dat je niet geraakt wordt door de beukers!
Wordt je geraakt door een beukerbal (de kleur bal die jou afgooit) dan ben je af en moet je op de bank gaan zitten. 3 kinderen op de bank, komt er een 4e bij, dan mag het 1e kind weer het veld in. Dit gaat vrij snel, omdat de beukers vrij vaak raak gooien.

De gouden snaai! (dit pas invoeren als het standaardspel een paar keer gespeeld is en het duidelijk is)
Gebruik hiervoor een stuiterbal!.
Beide teams spreken voorafgaand aan het spel af wie de geheime HP is. Wie dit is weten alleen de teams zelf, dus jij ook niet. Op een gegeven moment (na 10 min. spelen ofzo) gooi jij de gouden snaai in het veld (die houd je gedurende het spel verborgen in je broekzak ofzo). ALLEEN de Harry potters mogen dan de gouden snaai vangen, wie hem het eerst heeft verdient 5 punten voor zijn team! (en meestal dus de winst, dit is in de hp-boeken ook zo).
De andere kinderen mogen hun HP wel wijzen en roepen dat daar de snaai is, maar deze niet zelf pakken of wegtrappen ofzo.
Zit de HP op het moment van ingooien op de bank, dan mag hij of zij daar vanaf en mee rennen naar de gouden snaai

Zaalopstelling:

harry potter zwerkbal